Jozzie » Specials » Projectplan

Projectplan schrijven, hoe doe je dat?

Projectplan schrijven, hoe doe je dat? Een projectplan bestaat uit verschillende onderdelen. Elk van deze onderdelen bevat informatie over het project. Een project begint met het schrijven van een projectvoorstel. Daarin wordt ook een business case opgenomen. Naast de business case wordt er een scope opgenomen. De scope van het project geeft aan wat er wel, maar ook niet binnen het project zal vallen. Verder zijn er nog enkele andere min of meer vaste onderdelen die je opneemt in het plan.

Projectvoorstel schrijven

Een aantal onderdelen horen minimaal thuis in een projectvoorstel. Aan de hand van een checklist kun je een goed begrijpend voorstel schrijven. Voor een projectplan geldt hetzelfde. Ook hierin is het verstandig om enkele vaste onderdelen op te nemen. Je zult dan sneller een goed lopende tekst kunnen schrijven die redelijk compleet is qua inhoud.

Eén van de onderdelen is het schrijven van een goede business case. Dit is niet gemakkelijk. In een business case beschrijf je waarom je het project wilt uitvoeren. Een goede business case geeft ook antwoorden op de vragen welke investeringen er nodig zijn en er met het resultaat wordt gedaan.

Waarom projecten soms mislukken

Bij het opstarten van een project denk je dat alles is geregeld. Alle onderdelen heb je zorgvuldig opgesteld en vast laten leggen door de opdrachtgever. Tijdens de uitvoering van het project let je goed op en stuur je bijtijds bij. Toch kan het gebeuren dat het een kink in de kabel optreedt waardoor het project dreigt te mislukken. Enkele redenen waarom project kunnen mislukken zijn:
  • de projectplanning mislukt
  • er is te weinig draagvlak voor het project
  • er wordt buiten de procedures om gewerkt
  • projectrisico’s worden genegeerd
  • er is te veel informatie
  • er is geen goede business case
  • er is te weinig geld, tijd of capaciteit
  • er is geen commitment

Om je op weg te helpen om een goed projectvoorstel en projectplan te kunnen schrijven hebben we enkele artikelen op een rij gezet. In de onderstaande artikelen kun je veel informatie vinden over de onderdelen die in de plannen zouden kunnen voorkomen, en waarom projecten mislukken.

Wat zet je in een projectvoorstel en een projectplan?

Welke onderdelen zitten er minimaal in een projectvoorstel en een projectplan? Als je een projectvoorstel gaat schrijven is het handig om een checklist erbij te hebben van de onderdelen die er minimaa…

Projectresultaat bepalen

Het eerste dat je doet bij het opstarten van een project is het bepalen van het resultaat. Wat wil je bereiken met het uitvoeren van het project? Bepaal zo nauwkeurig mogelijk het projectresultaat. Do…
Goede Business Case opstellen, de onderdelen

Goede Business Case opstellen, de onderdelen

Welke onderdelen zitten er minimaal in een business case? Als je een business case gaat opstellen is het handig om een checklist erbij te hebben van de onderdelen die er minimaal in zouden moeten staa…
Waarom mislukken projecten - de belangrijkste redenen

Waarom mislukken projecten - de belangrijkste redenen

Waarom mislukken projecten? Dit is een vraag die veel managers zichzelf stellen. Als je een project opstart dan zorg je er immers voor dat alle parameters in de goede richting staan. Je maakt een insc…
Project planning maken, voorbeeld

Project planning maken, voorbeeld

Een projectplanning stem je af op de grootte van het project. Soms kun je verschillende fasen in het project samenvoegen wanneer er geen sprake is van een grote complexiteit. Projecten plannen kan met…
Gepubliceerd door Jozzie op 15-05-2013, laatst gewijzigd op 03-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.