Jozzie » Specials » Fiets afstellen

Pijnklachten bij fietsen voorkomen

Pijnklachten bij fietsen voorkomen Heb je last van pijn tijdens het fietsen? Dan kan het zijn dat het fietszadel niet goed is afgesteld. Ook een verkeerd afgesteld stuur kan pijnklachten veroorzaken tijdens het fietsen. Een versnelling die niet goed werkt kan tevens een boosdoener zijn tijdens het fietsen. Hoe je al deze onderdelen goed kunt afstellen lees je in de onderstaande artikelen.

Fietszadel afstellen op de juiste hoogte

Een verkeerd ingesteld fietszadel kan tot gevolg hebben dat je na een fietstocht last krijgt van pijnlijke knieën. Als het zadel te hoog of te laag is afgesteld dan worden de gewrichten verkeerd belast. Hierdoor kan pijn ontstaan in enkels, knieën en heupen. Ook kan een goed afgesteld fietszadel klachten aan de rug voorkomen. Hoe je het zadel op de juiste manier afstelt kun je lezen in onderstaande artikelen.

Net als een zadel dat verkeerd staat kan ook een verkeerd afgesteld stuur klachten veroorzaken. De meest voorkomende klachten bij een onjuiste stand van het stuur zijn pijn in de armen en schouders.

Elektrische fiets om klachten te voorkomen

Elektrische fietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat je een elektrische fiets aanschaft is het verstandig om een proefritje te maken. Doordat dit type fiets zorgt voor trapondersteuning worden de gewrichten in de benen ontlast. Op deze manier kun je klachten voorkomen en toch langere ritten maken. De lengte van een fietstocht is wel afhankelijk van de capaciteit van de accu die op of in de fiets zit.

Pijnklachten voorkomen

Er zijn dus meerdere manieren om klachten te voorkomen of te verhelpen. Heb je last van bepaalde klachten, kijk dan eens goed naar de afstelling van de fiets. Met name de zadelstand is erg bepalend voor de houding tijdens het fietsen. Ook de afstand tussen het zadel en het stuur bepaalt de mate waarin klachten kunnen optreden.

Heb je snel last van klachten tijdens het fietsen, probeer dan eens een elektrische fiets. Fietsen op een fiets met trapondersteuning voelt alsof iemand je tijdens het fietsen even een zetje geeft tegen de bagagedrager. Het fietst een stuk lichter.
Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogte

Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogte

Heb je na een fietstocht last van pijnlijke knieën? In de meeste gevallen is dit te verhelpen door het fietszadel goed in te stellen. Door een te laag of te hoog zadel worden bepaalde gewrichten verke…

Fietsversnelling en remmen vervangen/afstellen

Een fietsversnelling afstellen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van de versnelling van een fiets gaat heel eenvoudig. Net als het vervangen van de remblokken op…
Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellen

Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellen

Een fietszadel afstellen en vervangen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van het fietszadel van een fiets gaat heel eenvoudig. Net als het afstellen van het fiets…

Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopen

De beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om een elektrische fiets te proberen. Kijk goed naar de voordelen en nadelen van de…
Gepubliceerd door Jozzie op 16-05-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay